Sprawozdanie roczne

Wprowadzenie

W 2017 roku postanowiliśmy poświęcić pełną uwagę naszemu ogrodowi i uczynić go głównym tematem naszego raportu rocznego.
W miesiącach zimowych poświęciliśmy czas, aby na nowo odkryć siebie jako zespół, ponieważ Aimée Scotoni wraca po wakacjach. W tym celu współpracowaliśmy z przełożonym, który wspierał nas w przyglądaniu się naszym rolom w zespole i wspólnym odkrywaniu, w jaki sposób chcemy się dalej rozwijać. Ta praca znacznie nas wzbogaciła i wzmocniła nasze role.
Po roku reprezentowania Aimée Scotoni Sabrina Geissbühler zachowała odpowiedzialność za reprezentowanie Aimée pod jego nieobecność i wspieranie jej w niektórych zadaniach w jej podstawowej działalności. Obejmowało to przeprojektowanie strony głównej w tym roku. Mieliśmy szczęście, że Raffael Zürcher (ojciec rodziny) zaproponował nam jako eksperta przeprojektowanie platformy z nami i przeszkolił nas, abyśmy mogli teraz samodzielnie prowadzić stronę główną à jour.
Jak co roku zorganizowaliśmy wieczór rodziców. W tym roku zajmowaliśmy się pedagogiką Montessori i tym, jak praca z tabletami może wspierać dzieci w ich samodzielności.
Ważne jest dla nas, aby dalej rozwijać się w naszym zawodzie i zawsze uczyć się nowych rzeczy. Dlatego co roku przeprowadzamy szkolenie wewnętrzne. W tym roku zajmowaliśmy się uważnością w kontaktach z dziećmi i sobą. W indywidualnym dalszym szkoleniu Janine Balsiger szkoliła się jako trener zawodowy, Jrene Kapp uczestniczyła w kursie promocji muzyki wczesnego dzieciństwa, Sabrina Geissbühler ukończyła kursy jako ekspert egzaminacyjny, aby przystąpić do egzaminów końcowych stażystów, Aimée Scotoni rozpoczęła kurs certyfikacji branżowej Zarządzanie pedagogiczne w ośrodkach opieki dziennej, a Sabine Huwiler ma zamiar uzyskać EFZ dla FaBe K.
W tym roku przeprowadziliśmy ankietę wśród rodziców na temat jakości opieki dziennej i byliśmy w stanie otrzymywać sugestie poprzez opinie na temat naszej oferty, którą podejmiemy w nadchodzącym roku. Byliśmy bardzo zadowoleni z otrzymanych opinii i zachęciliśmy nas do naszych działań i działań. Dziękuję za to wszystkim rodzicom.
Współpraca z rodzicami jest dla nas bardzo ważna i jest to dla nas prezent każdego roku, kiedy możemy spotkać się z naszymi zajęciami na naszej letniej imprezie i na Samichlaus i być ze sobą w wymianie. W tym roku udało nam się dotrzeć z naszymi działaniami do wielu rodzin. Z naszymi 33 rodzinami i 39 zarejestrowanymi dziećmi byliśmy na wspólnych wydarzeniach do 70 osób. To zainteresowanie świadczy o docenieniu naszej oferty, co nas bardzo cieszy.
Wielkie podziękowania dla wszystkich rodziców za zaufanie, jakim ich obdarzono i dobre rozmowy. Z niecierpliwością czekamy na ponowne wspólne wyjście w drodze w nadchodzącym roku.

Aimée Scotoni Kitaleiterin

Jeśli chcesz swoje dziecko już dziś

Czysty odbiór z przedszkola wtedy nie grał

i niczego się nie nauczył

(Maria Montessori)

Daj dzieciom deski, a zbudują chatę. Daj dzieciom chatkę, żeby zrobiły z niej deski…

(Jean Paul Deridder – Stowarzyszenie Pedagogiki Zorientowanej na Działanie)

Nasz Rok Ogrodu Kita i nasze doświadczenia

Pozdrowienia z kuchni

W tym roku ponownie otrzymaliśmy etykietę Fourchete Vert.

Niestety, kanton postanowił przeznaczyć mniej pieniędzy na ten projekt. Oznacza to, że firmy otrzymują wkład finansowy w wysokości 300 SFR rocznie w celu ponownej certyfikacji. Dlatego jako firma zdecydowaliśmy się obejść bez certyfikatu. Niemniej jednak będziemy nadal przygotowywać nasze menu zgodnie z wytycznymi Fourchette Vert.

Zimowy spacer
Na codziennym spacerze zimą odkryliśmy stado owiec. I owce nas odkryły. Ku naszemu zdumieniu zwierzęta interesowały się nami tak samo, jak my nimi.

Der Zima

Okresie zimowym

Zajęcia w ogrodzie «Zima»
W tym roku zamarzła,
Nie ma jeszcze stałego lodu.
Dziecko stoi w ogrodzie
I tak mówi do siebie leis,
Chcę się tylko odważyć,
Lód, musi nosić.
Kto wie?!

Tak, jest zimno, tak, jest mokro. Ale to nie powstrzymuje nas przed odwiedzeniem naszego ogrodu. Lubimy też wchodzić do naszego ogrodu w zimnych porach roku i sprawdzać, czy daje nam coś późno. W rzeczywistości znaleźliśmy pyszne dynie, marchew, sałatkę z orzechów, zioła, późno kwitnące kwiaty (zinien), a nawet niektóre maliny, które dzieci zjadły natychmiast.

Ponieważ jednak nie możemy spędzić całego dnia na zewnątrz w ogrodzie, mamy możliwość skorzystania z siłowni dwa razy w tygodniu. Tam dzieci sprawdzają swoje zdolności motoryczne i uczą się wielu nowych rzeczy. Ostatnio doświadczyli historii ruchu od naszego stażysty w 1 roku szkolenia.

MAX Z BIAŁYMI SPODNIAMI
Max stracił kolorowe paski na spodniach, a teraz spodnie są białe.
Musimy znaleźć paski, aby spodnie ponownie stały się kolorowe.

Chodźcie dzieci, pakujemy nasze rzeczy.
(Pantomima, niezbędne rzeczy są pakowane i schowane w plecaku.)
Czy wszyscy są gotowi? Czy wszyscy mamy dopasowane sukienki?
Potem idziemy.
(W naszej podróży pojawiają się przeszkody, po każdej przeszkodzie możemy znaleźć kolorową wstążkę, którą następnie możemy wykorzystać do spodni Maxa.)
Jest już nasza pierwsza przeszkoda, rzeka z pniem drzewa.
(Dzieci patrzą na ławkę, która reprezentuje pień drzewa i służy do przekroczenia rzeki)
Czy są tam wszystkie? Czy wszyscy przeszli przez rzekę?

Spójrz tam z przodu jest nasza pierwsza wstążka. Szybko zapakuj go do plecaka, abyśmy go nie zgubili.
Kolejna przeszkoda już czeka.
(Potem przychodzi głęboki wąwóz. Aby pokonać tę przeszkodę, pierścienie są używane jako liany)
Zrobiliśmy to, a wstążka numer dwa jest już widoczna z przodu.
Ruszamy z nim do plecaka i na nim idziemy. Nagle robi się gorąco. Co się dzieje? Widzimy wulkany. Pozostało jednak kilka kamieni, na które możemy wskoczyć na drugą stronę.

(Kamienie są reprezentowane przez pierścienie)
Znowu wstążka wędruje do naszego plecaka.
Teraz jestem bardzo zmęczony, a co z wami, dzieci?
Wkrótce jest noc i potrzebujemy miejsca do spania.
(Kładziemy się i idziemy spać)
Dzień dobry wszystkim, czy dobrze spałeś?
Czy jesteś gotowy, aby przejść dalej?
(Mały staw, który jest przedstawiony z niebieską matą, jest kolejnym wyzwaniem.

Ponieważ jest to tylko mały staw, możemy przepłynąć trasę)
Ale poczekajcie dzieci… czy ktoś potrzebuje pływających skrzydeł?
A może ktoś chce gogle do nurkowania?
Teraz szybko do wody, kto jest najszybszy po drugiej stronie?
A po tym ochłodzeniu czeka już na nas kolejna wstążka.
Słyszysz to? (Dźwięki węża)
Brzmi to dość przerażająco.
Zobaczmy, co wydaje takie odgłosy.
Są węże i setki.
Co powinniśmy zrobić, aby sprostać temu wyzwaniu?
(Aby nie przyciągać uwagi, musimy meandrować przez tę strefę jak wąż w slalomie)
Tak więc teraz mamy już wiele wstążek i Max z pewnością będzie szczęśliwy.
Ale spójrz w górę na górze jest ostatnia wstążka.
(Ostatnią przeszkodą jest „Sprossenwandberg”.
Po tym, jak wspięliśmy się na ścianę prętów, a następnie w dół ze wstążką, zrobiliśmy to)
Na koniec liczymy wstążki. Następnie każde dziecko może umieścić wstążkę na białych spodniach.
A Max ma swoje kolorowe spodnie z tyłu.

Dobra robota, dzięki za pomoc i do zobaczenia następnym razem dzieci.
Wrażenia z siłowni
Saneczkarstwo
Sabrina i Sandro

Wiosna

Wiosna woła i pokazuje pierwsze oznaki

Takie same i równe
Dzwonek kwiatowy
Z ziemi
Został wcześnie urósł
W pięknym stosie;
Potem przyszła pszczoła
I skubane dobrze –
Prawdopodobnie muszą zarówno
Być dla siebie nawzajem.
(Johann Wolfgang von Goethe)

W tym roku zaopatrzyliśmy się w dużo warzyw i nasion kwiatów i wyhodowaliśmy nasze pomidory, bazylię, cukinię i dynie we wczesnym łóżku. Z dużą ciekawością dzieci patrzyły tydzień po tygodniu we wczesnym łóżku, aby zobaczyć, jak małe delikatne rośliny stały się wspaniałą rośliną. Podlewanie i pielęgnacja w ciągu tygodnia zawsze były atrakcją. Cieszymy się, że otrzymaliśmy jeszcze dwie konewki od naszych sąsiadów ogrodowych. Teraz jeszcze więcej dzieci może pomóc w tym samym czasie.
Zobaczyć, jak natura znów zaczęła padać, było prawdziwym widowiskiem. Odkryliśmy, jak małe kwiaty krzewów malin otwierały się krok po kroku, dodawano brzęczenie pszczół, aby je zapylić i nagle owoce były widoczne z kwiatu.
Brzęczenie pszczół przerażało niektóre dzieci, ale nie miały się czego obawiać. Obserwowaliśmy, jak pszczoły przynoszą pyłek. Powoli rosnące owoce stały się różowo-czerwoną maliną. Od tego czasu dzieci spędzały większość czasu w ogrodzie z krzewami i podjadając słodko-kwaśne jagody.
Niech żyje wiosna: Dzieci mogły ponownie bawić się w piaskownicy po zimie i cieszyć się pierwszymi ciepłymi promieniami słońca. Bawili się z piłką, kołysali się na huśtawce i gotowali ogrodową zupę ze wszystkiego, co można znaleźć.

Larissa Russo i Aimée Scotoni

Lato

Nadchodzi lato

W czerwcu zaczęliśmy od ciepłego i pięknego sezonu ogrodniczego. Aby w tym roku znów cieszyć się naszym ogrodem, musieliśmy czuć się komfortowo. Ustaw żagiel cienia i parasol, napełnij beczkę z wodą deszczową wodą i idź.
Co tydzień sadziliśmy i podlewaliśmy nowe warzywa i kwiaty. W tym roku mieliśmy krótkie i sprawne zbiory malin. Ustawiamy nastrój na nasze letnie wakacje z bardzo gorącymi i suchymi temperaturami. W ciągu dwóch tygodni przerwy drogi Piotr wysłał nam burzę i grad. Fasola i zucchetti w ogóle nie kochały zmiany pogody.
Pomidory i sałata sprawiały nam ogromną przyjemność podczas zbioru.
Ponieważ w zeszłym roku siatka bezpieczeństwa trampoliny została podarta, a pręt wygięty podczas burzy, próbowaliśmy go naprawić. Dzieci uwielbiają skakać i koziołkować. Ogród przedszkolny daje dzieciom możliwość ukrycia się, grania w „Fangis” i wymyślania gier fabularnych.
Nasza piaskownica wielokrotnie traciła zawartość w ostatnich latach, więc Aimée wpadła na pomysł stworzenia drewnianej ramy dookoła. Cały zespół pomagał w pomieszczeniu, młotkując i wkręcając. Dzięki temu dzieci wiedzą, jak daleko mogą jechać ciężarówkami i koparkami.
Pod koniec lata zespół Kita, rodzice i dzieci świętowali naszą coroczną letnią imprezę. W tym roku mieliśmy balony tematyczne. Uważamy, że zostało to bardzo dobrze przyjęte przez wszystkich i każdy miał dużo zabawy z różnymi ofertami gier. Czy to przy grillu, bufecie czy stole, wszędzie odbywały się zabawne rozmowy. Mamy nadzieję, że w przyszłym roku będziemy mogli przeżyć piękne, ciepłe i bogate w zbiory lato z dziećmi.

Janine, Tamara

Jesień

Jesień jest tuż za rogiem

Grabienie liści

Każdego roku kolorowe liście spadają z drzew. Również w naszym ogrodzie przed przedszkolem. Kiedy lipa i brzoza tracą liście, mamy pełne ręce roboty…

Wyciągamy nasze grabie i zeskrobujemy liście razem w duże stosy. Dzieci pomagają i są w pełni w swoim żywiole. Teraz możesz pomyśleć, że praca zostanie wkrótce wykonana. Ale nie, dzieci wskakują w góry liści i pozwalają, aby liście spływały nad ich głowami. „Huii, to nici.” I wszystko zaczyna się od nowa.

Piękny poranek w jesiennym ogrodzie

Dziś korzystamy ze słonecznej jesiennej pogody, aby spędzić poranek z dziećmi w ogrodzie i zebrać ostatnie owoce i warzywa. Ramię w ramię pomaszerowaliśmy do Kitagarten.

Pełne radości dzieci znikają w domkach zabaw lub chodzą tam iz powrotem ścieżkami między łóżkami.

Sandro jest pełen energii i wkrótce wyrwał kilka łodyg z wyblakłych słoneczników. Wspiera go jego asystent.

Teraz zbieramy ostatnie marchewki. Każdy lubi różne kolory, pomarańczowy, czerwony i biały, które znajdujemy. Teraz szybko zmyć ziemię i możemy cieszyć się wyśmienitą przekąską.

Kwiaty są również tak liczne i kolorowe, że lubimy odcinać kilka, aby przynieść je do przedszkola jako bukiety.

Teraz odwiedza nas również młody kot. Dzieci są zachwycone. Przez cały ranek zakrada się do nas i bawi z dziećmi. Nawet w Znüni wróciła i ma nadzieję, że coś dostanie. Nadal zbieramy pomidory i sałatki przez kilka następnych dni w przedszkolu.

Wkrótce nadszedł czas, aby ponownie wyjechać, oczekuje się, że wrócimy na lunch. Ale kolejny drobny pomidor bezpośrednio z buszu, nie pozwolimy, aby nam go zabrano.

Letnia impreza Impresje i zdjęcia nowej piaskownicy

Wizyta u świnek morskich i królików

Rodzina Wengerów prowadzi małe prywatne zoo w domu w Müntschemier. Mają dwa psy i cztery koty, a obok nich ponad trzydzieści świnek morskich i królików. Żyją na powierzchni około 80 metrów kwadratowych, na której umieszczone są ich stajnie. Domy przypominają małą wioskę. To raj dla gryzoni, które każdego dnia mogą swobodnie się poruszać.

Z pięciorgiem dzieci i workiem marchwi wyruszyliśmy w drogę. Pani Wenger przyjęła nas i wszystko nam wyjaśniła. Teraz wpuszczono nas do zagrody w małych grupach. Zwierzęta chodziły wokół nas bez strachu i wykonywały swoje czynności, takie jak skubanie gałęzi opalania, które były rozmieszczone w całym obszarze. Ponieważ zachowywaliśmy się spokojnie, gryzonie wąchały nas z zainteresowaniem i „kradły” marchewki z naszych rąk. Dzieci były bardzo zafascynowane. To było wspaniałe doświadczenie.

Wizyta u żółwi w Ins

Jako punkt kulminacyjny naszego tematu projektu Żółwie, możemy odbyć wycieczkę do prywatnego wybiegu dla żółwi w Ins.

Po bardzo krótkiej przejażdżce pociągiem do Ins idziemy kwadrans do domu Vereny. Ona już na nas czeka i pokazuje nam swoją dużą, naturalnie rozplanowaną obudowę w ogrodzie. Szukamy 4 żółwi z zewnątrz, które trochę się ukrywają. Ale Verena podnosi je dla nas jeden po drugim i mówi nam nowe i ekscytujące rzeczy o tych interesujących zwierzętach.

Każdy może karmić żółwia po kolei. Albo z mleczami, ze świeżymi owocami, albo ze specjalnym pokarmem dla żółwi. Drobne brzoskwinie częściej znikają w ustach dzieci niż w ustach żółwi. Jesteśmy zafascynowani, gdy możemy obserwować, jak zwierzęta pokonują swoją nieśmiałość, a następnie jedzą jedzenie z ręki dzieci. Widzimy, jak maleńki język wychodzi i bierze smakołyk.

Po spokojnej przekąsce na fotelu Vereny, musimy wrócić w kierunku dworca kolejowego. To była miła wycieczka dla wszystkich!

Irena Kapp

Papiliorama

Pod koniec września zaplanowano kolejną wizytę w Papiliorama. Z sześciorgiem dzieci wyruszyliśmy w drogę.

Najpierw odwiedziliśmy motyle, które fruwały wokół nas. Mogliśmy obserwować, jak jedzą. Później odwiedziliśmy nocne zwierzęta w Nocturamie. Gdy nasze oczy przyzwyczaiły się do ciemności, zobaczyliśmy między innymi leniwce i jeżozwierze. W końcu wyszliśmy na zewnątrz do małego zoo. Dzieci były w swoim żywiole. Zwłaszcza kozy im to zrobiły. Pomimo początku deszczu i perspektywy Zvieri, trudno było je stamtąd odebrać.

Ogród i Kitaleben na zdjęciach

Usta dzieci z ogrodu 2017

Drogi V.
Jesteś w drodze do ogrodu z Janine. Po drodze odkryjesz piękne białe kwiaty w ogrodzie przed domem. Żebyś wiedział, jak się nazywają, Janine mówi: „Das si Margritli”. Jesteś zdumiony: „Tak, Margritli, ale wiesz też wszystko Janine. Jeśli jestem tak wysoki jak ty, wiem dużo”.

Drogi N.
Siedzisz w wysokiej trawie między kwiatami i robisz bąbelki śliny i nucisz do niej. Cieszysz się przyrodą i obserwujesz migoczący ogień.

Drogi V.
Dziś jest pierwszy dzień w tym roku, który znów możemy spędzić w ogrodzie. Cieszysz się huśtawką przez cały ranek i prawie jej nie puszczasz. Na obiad jest ryż i sałatka ziemniaczana z pieczonymi cervelats. „Maluchy” już śpią, a Ty obecnie robisz swój codzienny „sjestowy biznes”. Siadasz na hemie w słońcu za domem i wybierasz swój ulubiony kwiat „Margritli”.

Drogi A. i Drogi P.
Czytacie razem maliny. Masz miskę, w której możesz ją włożyć. Po około 5 minutach wkładasz A. miskę w ręce Sabine do wypasu. Zawartość miski: 1 malina (reszta prawdopodobnie wylądowała w ustach) 😉

Drogi T.
W każdy wtorek idziemy z przyjaciółmi do ogrodu Kita, aby spędzić tam dzień. Gdy tylko skręcimy w ulicę, przypominasz sobie królika „le lapin” Brigitte i Erwina. Oczywiście idziemy bezpośrednio do niego i odwiedzamy go.
Później w ciągu dnia, po pewnym czasie pomagania na trampolinie, w piaskownicy lub zbiorach, odkrywasz wieżę na górze na horyzoncie i krzyczysz entuzjastycznie: Chasseral, le Chasseral.

Drogi J.
Jest już 14:45.m znowu i wciąż śpisz. Twoi przyjaciele bawią się wokół ciebie w przedszkolnym ogrodzie, a ty cieszysz się popołudniową drzemką w cieniu. Nawet tydzień wcześniej, w bardzo gorący letni dzień, kiedy chcieliśmy się ochłodzić w szkole, spałeś tak długo, że zabraliśmy cię spać w samochodzie kierownika przedszkola, abyś mógł dalej spać.

Zespół Kita

Personel

Nasi pracownicy:

Aimée Scotoni Kitaleitung
Sabrina Geissbühler STV Kitaleitung
Irena Kapp Nauczyciel szkoły podstawowej
Sabine Huwiler Lider grupy zabaw
Tamara Łyżka Komitet Wykonawczy
Janine Balsiger Nauczyciel EFZ
Joanna Jampen Niemieccy skoczkowie
Sonja Kiener Niemieccy skoczkowie
Larissa Russo Praktykanci od lutego 2016
Sandro Wiesler Stażysta
Christa Vaglietti Gotuj od maja 2017

Zapraszamy:

Christa Vaglietti, kucharka

Życzymy wszystkiego najlepszego:

Claudia Meier, kucharz

Kita Pinokio w liczbach

Wykorzystanie naszych mocy produkcyjnych w ciągu ostatnich 9 lat:

Operacja

Rok

Dzieci pod opieką

Lista oczekujących

1 rok

2 rok

3 rok

4 rok

5 rok

6 rok

7 rok

8 rok

9 rok

2017:

• Wstępów: 15
  • Rezygnacje: 15
Raport Roczny KITA Pinokio 2017

Zespołu
Powrót Aimée wiosną 2017 roku był wspierany przez nadzór Thomasa Gerbera. Zapewniło to sprawny powrót przywództwa Sabriny do Aimée. W imieniu Zarządu chciałbym podziękować za to całemu zespołowi, ale także Thomasowi Gerberowi.

Pokładzie
W 2017 roku powstałe projekty i prace zostały omówione na 8 regularnych spotkaniach oraz licznych dodatkowych spotkaniach i udzielono pomocy w realizacji.
Po raz kolejny byliśmy w stanie zatwierdzić cenne szkolenia dla personelu i uwolnić niezbędne kwoty pieniędzy na ten cel.
Wynika to głównie z pozytywnego zakończenia ubiegłego roku i zaskakująco zbilansowanego bilansu w tym roku.
W dniu 8 grudnia 2017 r. pani Tanner z Regionalnej Służby Społecznej Erlach, przy wsparciu komisarza Luisa Juckera, ponownie przeprowadziła kontrolę w ośrodku opieki dziennej. Ze względu na po raz kolejny wzorową pracę i doskonałe przygotowanie dyrekcji przedszkola i jej zespołu, w tym roku nie było żadnych niedociągnięć, na które można by narzekać.
Zamiast prognozowanego deficytu udało nam się zamknąć kalkulacje za 2017 r. w sposób praktycznie wyważony, a na bieżący rok planowane są również dalsze inwestycje mające na celu usprawnienie ośrodka opieki dziennej oraz dalsze szkolenie personelu. Planowana rozbudowa przedszkola postawi przed nami również dodatkowe wyzwania.
Niestety nasza księgowa Christine Mathys już nas opuszcza, dziękujemy jej za zaangażowanie i wsparcie. Księgowością zajmuje się teraz Eliane Schwab.

Thomas Böhler, Prezes